Форвита ® Б-Комплекс

Vitamins B-complex

Форвита® Б-комплекс филм таблетите се  комбинација на витамини од групата Б.

Форвита® Б-комплекс филм таблетите како додаток во исхраната може да се употребуваат:

  • за спречување на недостиг на витамини од групата Б;
  • при недоволно внесување на витамини од групата Б поради несоодветна исхрана при анорексија (отсуство или губење на апетит), повраќање, шеќерна болест, заболувања на црниот дроб;
  • при зголемени потреби за витамини од групата Б поради состојби на зголемена температура, инфекции, зголемена функција на штитната жлезда, зголемен физички напор, бременост, доење, исхрана претежно составена од шеќери;
  • при недоволна апсорпција на витамини од групата Б поради пролив, хронични заболувања на системот за варење на храната;
  • при недоволна синтеза на витамини од групата Б во цревата (земање на антибиотици и хемотерапевтици);
  • при зголемена елиминација на витамини од групата Б (зголемено мокрење).
Category:

Additional information

СОСТАВ

1 филм-обложена таблета содржи:
Витамин Б1 1 mg
Витамин Б2 1,2 mg
Витамин Б3 10 mg
Витамин Б6 1,4 mg
Витамин Б 12 1,4 μg
Фолна киселина 100 μg
Пантотенска киселина 5 mg

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Децата од 7 до 14 годишна возраст и возрасни:
1 филм-обложена таблета на ден.

ЕФЕКТИ

• за спречување на недостиг на витамини од групата Б;
• при недоволно внесување на витамини од групата Б поради
несоодветна исхрана при анорексија (отсуство или губење на
апетит), повраќање, шеќерна болест, заболувања на црниот
дроб;
• при зголемени потреби за витамини од групата Б поради
состојби на зголемена температура, инфекции, зголемена
функција на штитната жлезда, зголемен физички напор,
бременост, доење, исхрана претежно составена од шеќери;
• при недоволна апсорпција на витамини од групата Б поради
пролив, хронични заболувања на системот за варење на
храната;
• при недоволна синтеза на витамини од групата Б во цревата
(земање на антибиотици и хемотерапевтици);
• при зголемена елиминација на витамини од групата Б
(зголемено мокрење).