Форвита ® Витамини и Минерали

Избалансирана комбинација на витамини и минерали за одржување на добро здравје и имунитет

ФОРВИТА® витамин и минерали капсулите се комбинација на витамини и минерали. Со употребата на капсулите се задоволуваат зголемените потреби на организмот за витамини и минерали и се дополнува нивниот недостаток во исхраната.

Витамините се супстанции со висока биолошка вредност кои учествуваат во регулирање на низа биохемиски процеси во организмот. Витамините од групата Б (тиамин, рибофлавин, пиридоксин, пантотенска киселина и никотинамид) учествуваат во метаболизмот на јаглените хидрати, протеините и мастите, како и во работата на нервниот систем. За правилен развој на епителните клетки и синтеза на очниот пигмент потребен е витаминот А. Витаминот Д го регулира искористувањето на калциумот и овозможува правилна минерализација на коските и забите. Витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железото и учествува во многу оксидо-редуктивни процеси во организмот. Витаминот Е е антиоксиданс кој ја штити клеточната мембрана и ја одржува нејзината функционална способност.

Капсулите може да се употребуваат при: зголемена телесна активност (активен и рекреативен спорт), недоволно искористување на храната (стари луѓе, пушачи, алкохоличари), при состојби на неадекватна, нередовна и еднолична исхрана (диети, гладување, сува храна, итн), за подобрување на растот, апетитот и слично. Можат да се користат и при дефицит настанат заради различни болести или патолошки состојби кога се зголемени потребите за витамини и минерали, односно при состојби на зголемено губење на минерали (повраќање, проливи, интензивни менструации, силно потење).

Состав 1 капсула *(%)ПДК
Витамин А 1,03 мг 129
Витамин Ц 60 мг 75
Витамин Д3 7,5 µг 150
Витамин Е 15 мг 125
Витамин Б1 1,2 мг 109
Витамин Б2 1,3 мг 93
Витамин Б6 1,5 мг 107
Витамин Б12 2,4 µг 96
Фолна киселина 400 µг 200
Калциум пантотенат 5 мг 76
Витамин Б3 15 мг 94
Витамин К1 45 µг 60
Магнезиум 100 мг 27
Железо 15 мг 107
Цинк 11 мг 110
Бакар 0,9 мг 90
Селен 30 µг 55
Манган 2,3 мг 115
Хром 25 µг 63
Молибден 20 µг 40

ФОРВИТАÒ витамин и минерали капсулите се комбинација на витамини и минерали. Со употребата на капсулите се задоволуваат зголемените потреби на организмот за витамини и минерали и се дополнува нивниот недостаток во исхраната.

Витамините се супстанции со висока биолошка вредност кои учествуваат во регулирање на низа биохемиски процеси во организмот. Витамините од групата Б (тиамин, рибофлавин, пиридоксин, пантотенска киселина и никотинамид) учествуваат во метаболизмот на јаглените хидрати, протеините и мастите, како и во работата на нервниот систем. За правилен развој на епителните клетки и синтеза на очниот пигмент потребен е витаминот А. Витаминот Д го регулира искористувањето на калциумот и овозможува правилна минерализација на коските и забите. Витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железото и учествува во многу оксидо-редуктивни процеси во организмот. Витаминот Е е антиоксиданс кој ја штити клеточната мембрана и ја одржува нејзината функционална способност.

Капсулите може да се употребуваат при: зголемена телесна активност (активен и рекреативен спорт), недоволно искористување на храната (стари луѓе, пушачи, алкохоличари), при состојби на неадекватна, нередовна и еднолична исхрана (диети, гладување, сува храна, итн), за подобрување на растот, апетитот и слично. Можат да се користат и при дефицит настанат заради различни болести или патолошки состојби кога се зголемени потребите за витамини и минерали, односно при состојби на зголемено губење на минерали (повраќање, проливи, интензивни менструации, силно потење).

Category:

Additional information

СОСТАВ

1 капсула содржи:
Витамин А 1,03 mg
Витамин Ц 60 mg
Витамин Д3 7,5 µg
Витамин Е 15 mg
Витамин Б1 1,2 mg
Витамин Б2 1,3 mg
Витамин Б6 1,5 mg
Витамин Б12 2,4 µg
Фолна киселина 400 µg
Пантотенска киселина 5 mg
Витамин Б3 15 mg
Витамин К1 45 µg
Магнезиум 100 mg
Железо 15 mg
Цинк 11 mg
Бакар 0,9 mg
Селен 30 µg
Манган 2,3 mg
Хром 25 µg
Молибден 20 µg

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Возрасни (вклучувајќи ги децата над 14 годишна
возраст): 1 капсула на ден.

ЕФЕКТИ

Капсулите може да се употребуваат при: зголемена телесна
активност (активен и рекреативен спорт), недоволно
искористување на храната (стари луѓе, пушачи, алкохоличари),
при состојби на неадекватна, нередовна и еднолична исхрана
(диети, гладување, сува храна, итн), за подобрување на растот,
апетитот и слично. Можат да се користат и при дефицит настанат
заради различни болести или патолошки состојби кога се
зголемени потребите за витамини и минерали, односно при
состојби на зголемено губење на минерали (повраќање,
проливи, интензивни менструации, силно потење).
Со употребата на капсулите се задоволуваат
зголемените потреби на организмот за витамини и
минерали и се дополнува нивниот недостаток во
исхраната.