Гастрикс®

Гастрикс® таблетите за џвакање кои содржат Калциум и Магнезиум Карбонат се препорачуваат за подобрување на варењето на храната.
Калциум Карбонатот и Магнезиум Карбонатот реагираат со желудочната киселина во желудникот, формирајќи вода и растворливи минерални соли.
Дополнително Калциумот придонесува за нормалната функција на дигестивните ензими.

Additional information

Состав

Една таблета за џвакање содржи:
680 мг Калциум Карбонат (еквивалентен на 272 мг Калциум) и 80 мг Магнесиум Карбонат, тежок (еквивалентен на 20 мг Магнесиум).

Начин на употреба

Возрасни и млади над 12 годишна возраст: 1 таблета за џвакање на ден, 1 час по јадење или пред спиење.
Таблетите се џвакаат, не се голтаат со течност.

Ефекти

• Гастрикс®таблетите за џвакање помагаат да се неутрализира вишокот на желудочна киселина и обезбедуваат брзо и ефективно олеснување на состојбата.
• Гастрикс®таблетите за џвакање помагаат да се обезбеди ублажување на нарушеното варење на храната, чувството на жарење (жиговина) и надуеност.
• Гастрикс®таблетите за џвакање се сосема безбедни за употреба и во текот на бременоста (за надминување на проблемите со варење).