Светската здравствена организација во извештајот (тука) објавен во ноември 2017 година потврди дека CBD (канабидиол) не влијае штетно на здравјето, односно во неколку клинички истражувања е потврден неговиот ефект во третманот на епилептични напади и поврзани состојби. Исто така постојат прелиминарни докази дека CBD може да биде корисен во третманот кај голем број медицински состојби на тој начин што делува невропротективно, антиинфламаторно, аналгетски, анксиолитично, антипсихотично и антитуморски.

Согласно со овој извештај е и краткиот проект во прилог од искуства при употребата на Каноил во Македонија.